ORLANDO ABRIGO

ITALIEN - PIEMONTE

Giovanni Abrigo är vinmakare på egendomen men det var hans farföräldrar som startade vinodlingen redan 1949. Då genom att sälja druvorna på marknaden i Alba. 1973 tog sonen Orlando Abrigo över gården och började producera vin under eget namn. På den tiden var Barbaresco inte en egen DOCG och det var få utanför området som kände till vinerna. När sedan området fick sin DOCG status på 80-talet skolades Orlandos son Giovanni ni i vinmakaryrket och tog så småningom över verksamheten. Odlingarna har succesivt växt i storlek och från de ursprungliga 3 hektar mark som tillhörde familjen har företaget nu 21 hektar egna vingårdar.


Piemonte

Piemonte, eller ”landet vid bergets fot” som namnet betyder, är den region i Italien som har fler klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk region. De röda druvorna dominerar med Nebbiolo som den klart lysande stjärnan. Störst i volym är dock Barbera som upptar drygt 20 000 hektar odlingar. Utöver dessa giganter odlas den röda druvan Dolcetto och de gröna Arneis och Muscat.


Landskapet i Piemonte är kuperat, omgivet av Alperna och Apenninerna, något som har en stor betydelse för vinproduktionen och regionens gynnsamma mikroklimat. Det har gjort det möjligt för många småskaliga familjevingårdar att producera en mängd olika vinstilar med strukturerade och komplexa viner.

VINERNA


NEBBILOLO D'ALBA VALLMAGIORE

TRÈ PLUS CHARDONNAY

MUSCATO D'ASTI