CABERT

ITALIEN - FRIULI VENEZIA GIULIA

Cantina de Bertiolos vineri ligger vackert beläget, omgivet av stora vingårdar i Bertiolo, i den italienska regionen Friuli Venezia Giulia.


Cantina di Bertiolo grundades 1960 och är ett kooperativ med 60 vinodlare som alla har det gemensamt att de förvaltar ett kulturarv som gått i arv från generation till generation på sina respektive gårdar.

Medlemmarna i kooperativet har gått samman och hjälps åt i allt från odlingen av druvor till buteljering. Tillsammans har man möjlighet att använda modern teknik i det gemensamma vineriet och på så sätt integrera traditionella metoder för vinframställning med den senaste tekniken.


Det är kooperativets övertygelse att jorden vi odlar ger sina bästa frukter endast om den respekteras fullt ut. Just därför odlas vingårdarna på ett sätt som minimerar miljöpåverkan och fullt ut respekterar naturen runt dem. Endast de minsta nödvändiga behandlingarna utförs, de som har minst påverkan på jorden och på vingården, i en anda av bättre hållbarhet.


Vinerna i nordöstra Italien är gränsviner, med en speciell identitet som har sina rötter i romarriket och de venetianska köpmännens handel sedan århundraden. I denna del av Italien har inhemska vinstockar över tid också fått samsas med odlingen av flera internationella sorter.

Friuli Venezia Giulia är ett stort område som bildas av flodslätterna till floderna Meduna, Cellina och Tagliamento, som under årtusendena fört med sig enorma mängder dolomitisk kalksten nedströms längs flodbäddarna, något som idag utgör den jordmån på vilken druvorna i regionen odlas. Den steniga ytan reflekterar ljus som är nödvändigt för att druvorna ska mogna under dagen och släpper på natten ut värmen som ackumulerats under de hetaste timmarna. Detta gynnar en mer homogen mognad av druvorna och bidrar till utvecklingen av vindruvans dofter och aromer.

VINERNA


RIBOLLA GIALLA

CABERNET SAUVIGNON

PINOT GRIGIO