Boasso Franco

flag Italien - Piemonte

Klassiskt Piemontiskt hantverk

Druvor och nötter

Gården grundades efter andra världskriget av farfar Giuseppe återvänt till hembygden från kriget. Då arbetade man med olika typer av grödor, typiska för Piemonte och nödvändiga för det egna hushållet. Man hade vinstockar, hasselnötter och lite boskap. Under 70- och 80-talet blev Giuseppes son Franco mer involverad i jordbruket och gradvis köpte de mer mark och ställde om till egen vinproduktion – tidigare hade man sålt det mesta av druvorna.
Idag har företaget sju hektar vingårdar och lika många hektar hasselnötsträd som förvaltas av pappa Franco och hans söner Ezio och Claudio. Man odlar alla de typiska druvorna för Piemonte – Dolcetto, Barbera och Nebbiolo på den röda sidan och Arnies och Moscato bland de gröna druvorna.

Landet vid bergets fot

Piemonte, eller ”landet vid bergets fot” som namnet betyder, är den region i Italien som har fler klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk region. De röda druvorna dominerar med Nebbiolo som den klart lysande stjärnan. Störst i volym är dock Barbera som upptar drygt 20 000 hektar odlingar. Utöver dessa giganter odlas den röda druvan Dolcetto och de gröna Arneis och Muscat. Landskapet i Piemonte är kuperat, omgivet av Alperna och Apenninerna, något som har en stor betydelse för vinproduktionen och regionens gynnsamma mikroklimat. Det har gjort det möjligt för många småskaliga familjevingårdar att producera en mängd olika vinstilar med strukturerade och komplexa viner.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop