Christophe Camu

flag Frankrike - Chablis

Gården

På vingården jobbar två generationer sida vid sida. Pappa Christophe och sonen Dylan som är 7:e generationens vinmakare. Vindruvor har man odlat i familjen sedan 1850.
Idag har Camu nästan 15 hektar vingårdar som innefattar alla appellationer: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1:er Cru och Chablis Grand Cru. Terroiren eller respekten för växten, jorden och ekosystemet som omger vinstocken är kärnan i gårdens arbete.

Filosofin

Själva grunden för Chrisophe och Dylans arbete kommer av jorden, vinrankorna och klimatet där de vill lyfta fram och visa respekt för Chablis terroir. Deras ambition är att hedra den kunskap och erfarenhet som deras föregångare och förfäder fört vidare, samtidigt som de anpassar gården efter ett modernt och samtida arbetssätt. Med respekt för miljön praktiserar man jordbruket enligt principen Lutte Raisonnee (Inte helt ekologiskt men man använder sig av kemikalier mycket sparsamt). I källaren vinifieras varje skifte separat. Jäsningen sker vid svala temperaturer med hjälp av naturlig jäst, vilket resulterar i rena, skarpa och mineralstinna viner.

Platsen

Vinrankorna odlas på kalkhaltiga jordar med mycket lera, så kallad “Kimmeridge”. Klimatet är kontinentalt med varma somrar och mycket kalla vintrar där frost är ett stort problem. Medelåldern på deras vinstockar är 45 år och de äldsta är runt 70 år.