Domaine du Petit Pérou
Frankrike - Beaujolais
Farfar Roger håller ett vakande öga över allt som sker
I byn Morgon i hjärtat av distriktet Beaujolais har Domaine du Petit Pérou sin hemvist. Här jobbar tregenerationer Thevné sida vid sida. Farfar Roger håller ett vakande öga över allt som sker på vingården. Hans son Laurent styr arbetet i vingården och i vineritet tillsammans med sonsonen Hugo.
Vingården
På gården har vinstockarna en ålder på i genomsnitt 40 år. Successivt förnyas gamla vingårdar med unga plantor för att upprätthålla en sund rotation i produktion och druvkvalitet. Vinrankorna på gården bearbetas utan bekämpningsmedel.
Vineriet
Beaujolaisvinerna får en kortare tid i jäskaren, cirka 4–5 dagar, med termovinifiering och sedan kylning till 20 °C för att ge fruktigare, lättdruckna viner. Morgonvinerna tillbringar längre tid i jäskaren, 8–14 dagar, med halv kolsyrejäsning, för att utveckla maximal arom och färg. De vita viner, kalljäses (mellan 8 och 12 °C) i 25–30 dagar för att ge friska, fru