Viña Zorzal

flag Spanien - Navarra

Bröderna representerar det nya Spanien.

Ett bra exempel på det nya Spanien.

I Viña Zorzal visar de tre bröderna Iñaki, Xabier och Mikel vad de traditionella druvsorter i Navarra kan leverera under den nya generationens vinmakare. Här producerar man endruveivner i modern stil. Svala, slanka viner med en äkthet och enkelhet på druvor som Grachiano, Garnacha och Tempranillo. Viner som också hyllas av vinvärldens kritiker.

Pappas dröm om ett eget vin

Viña Zorzals historia börjar 1989, när Antonio Sanz, efter en livstids arbete med vin uppfyllde sin dröm om att producera sina egna viner i Navarra. Han insåg snart att produktionen av stora viner inte bara berodde på arbete i vineriet, utan också noggrann uppmärksamhet på vinstockarna och arbetet i vingårdarna. 2007 kom Antonios söner in i familjeföretaget och byggde vidare på Antonios filosofi som de fått med sig redan som barn. Ett nytt kapitel tog sin form under namnet Viña Zorzal.

Sönerna tar över

I projektet Viña Zorzal har de tre bröderna Iñaki, Xabier och Mikel valt att jobba med inhemska druvsorter i Navarra, en del som nästan glömts bort. Nu producerar man endruveivner med äkthet och enkelhet, viner som talar för sig själva och är överkomliga för alla. De första åren jobbade bröderna med druvan Graciano och vann snart erkännande hos några av vinvärldens viktigaste kritiker.

Drömmen har burit frukt

Efter framgångarna med Graciano var nästa steg att arbeta med Navarras förnämliga druva Garnacha. Nyfikna på att producera Garnachaviner med komplexitet från enskilda vingårdslägen och  gamla vinstockar. De tog hjälp av kollegan och vännen Rafael Reverte som lotsade bröderna till skatten som bokstavligt talat låg mitt framför näsan på dem i form av några mycket gamla och övergivna vingårdar i utkanten av Ebro River Valley, precis där de iberiska bergen tar sin början. År 2010 släpptes vinet Señora de las Alturas som det första från ett enskilt vingårdsläget. 2013 lanserades ytterligare två viner från specifika vingårdar: Viña Zorzal Malayeto och Viña Zorzal Corral de los Altos. Sedan 2014 har de också producerat ett vin i Rioja Alaveza på den för området typiska druvan Tempranillo. Ett projekt som efter mer än 5 års arbete, på vingårdarna belägna mellan Labastida och San Vicente de la Sonsierra, har burit frukt.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop